Stoetvolgorde 2024

Stoetvolgorde 2024

1 juli 2024

Stoetvolgorde corso 2024

De buurtschappen van de Bloemencorso Loenhout hebben in het weekend van 30 juni en 1 juli de maquettes voorgesteld van de praalwagens die in september zullen deelnemen aan de grootste bloemenstoet van het land. Zo geven ze de aftrap van de bouw van de meer dan 32 praalwagens.

De stoetvolgorde op zondag 8 september van de corsowagens is als volgt:

 1. Buurtschap Noordhoek – Op de loer
 2. Buurtschap Vossingers – Tug O’ War
 3. Buurtschap Westhoek – Meesterbrein
 4. Buurtschap KLJ – Lekker snoozen!
 5. Buurtschap Oosteneind – Haas(t)je langzaam
 6. Buurtschap BTM – Technicolor
 7. Buurtschap WA.KA.WE – Expeditie Horizon
 8. Buurtschap Zuidhoek – Eight Seconds
 9. Buurtschap Terbeek – Rescue XXXL
 10. Buurtschap Marsweg*Neerven – Slam Dunk
 11. Buurtschap Notelaar – Meesterwerk

De gemiddelde lengte van een Corsowagen is 14 meter lang en 8 meter hoog. De hoogste wagens gaan tot 9-10 meter. Belangrijkste voorwaarde is dat de wagens veilig door de straten kunnen rijden.

De stoet van praalwagens wordt afgewisseld door straatanimatie en optredens van muziekverenigingen. De volgorde van de kinder-, junior- en bloemenwagens als ook de animatie wordt de komende weken bekend gemaakt.

Op de website van wezelopdefoto zijn de foto’s van de maquettes te bekijken.

Maquettepresentatie ontwerpen 2024

Maquettepresentatie ontwerpen 2024

De dahliaplanten komen boven de grond, de bouwtenten staan, maar het corso bouwseizoen begint pas echt na de maquettepresentatie. Vanaf dat moment is elke wagenbouwer in haar of zijn bouwtent te vinden om aan de hand van het schaalmodel te praalwagen op ware grootte te bouwen. Een werk van twee maanden met het hoogtepunt tijdens het steekweekend van 6 en 7 september waar de ruim 4 miljoen dahlia’s op alle wagens gestoken moeten worden.

Presentatie en -voorstelling

Het eerste voorproefje van de Loenhoutse bloemencorso vindt dit weekend plaats in het Dienstencentrum Wijkhuis. De 11 deelnemende corsogroepen maken hun ontwerp bekend en geven een toelichting op de maquette van hun te bouwen corsowagen. Zaterdagavond is de presentatie voor de deelnemende corsogroepen en wagenbouwers. Na afloop van de presentatie wordt de volgorde van de optocht 2024 bepaald én bekendgemaakt. Op zondag worden de ontwerpen tentoongesteld aan het grote publiek. Entree is gratis.

Corsocafé

De organisatie van de maquettepresentatie is in handen van buurtschap BTM. Op zowel zaterdagavond als zondag organiseert buurtschap BTM een corsocafé waar bezoekers en wagenbouwers tijdens een hapje en een drankje de tentoongestelde maquettes kunnen bewonderen, beoordelen en de eigen kansen in schatten. Iedereen is van harte welkom en je steunt hiermee de bouw van de corsowagen van de BTM.

Praktisch:

De maquettepresentatie van de wagenbouwers is op zaterdag 29 juni om 19.00 uur.
De maquettevoorstelling voor het grote publiek is op zondag 30 juni geopend van 13.00-18.00 uur.
Locatie: Dienstencentrum Wijkhuis, Brechtseweg 29, 2990 Loenhout

Lascursus voor kinderen 22 juni

Lascursus voor kinderen 22 juni

Om de traditie van het bouwen van praalwagens levend te houden, investeert Bloemencorso Loenhout in de toekomst met een las beginnerscursus voor kinderen. Op zaterdag 22 juni organiseren ze samen met wagenbouwers van verschillende buurtschappen een cursus voor kinderen uit Loenhout die interesse hebben in lassen en het bouwen van hun eigen wagentje.

42 deelnemers en 9 lesgevers

De cursus vindt plaats in de bouwtent van Buurtschap Zuidhoek aan de Sint-Lenaartseweg 127. Kato, verantwoordelijk voor de kinderwerking, merkt op dat er veel animo is voor de cursus, met 42 kinderen die zich hebben ingeschreven. Inschrijvingen zijn beperkt vanwege het aantal beschikbare lesgevers, maar er is zeker veel belangstelling. De kinderen en jongeren worden gezien als de toekomst van het corso.

Femke van de kinderwerking legt uit dat het leren van lassen op jonge leeftijd essentieel is voor de bouw van de praalwagens, die nu voornamelijk bestaan uit metaal en betonijzer. Voorzitter Herman Verschraegen benadrukt dat dit initiatief bijdraagt aan doorstroom, kennisoverdracht en de kwaliteit van de corso.

De organisatie is blij met de grote interesse in de cursus en hoopt dat dit zal bijdragen aan het behoud van de traditie van de Loenhoutse bloemencorso voor de toekomst. Bloemencorso’s worden erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed in Vlaanderen.

Praktisch:

De las beginnerscursus vindt plaats op zaterdag 22 juni van 14.00 tot 17.00 uur in de bouwtent van Buurtschap Zuidhoek, Sint-Lenaartseweg 127. Inschrijven is niet meer mogelijk, maar toeschouwers zijn welkom. Deelnemers wordt geadviseerd om een lange broek en T-shirt met lange mouwen te dragen voor veiligheid, aangezien deze absoluut prioriteit heeft. Lasmateriaal wordt door de organisatie verzorgd.

Bloementapijt Brussel

Bloementapijt Brussel

Na een succesvolle samenwerking in 2022 hebben de organisaties van het Bloementapijt Brussel en de Bloemencorso Loenhout besloten om in 2024 nauwer samen te werken voor de totstandkoming van het Bloementapijt Brussel. Terwijl in Brussel achter de schermen druk wordt gewerkt aan het ontwerp van het tapijt, zijn we in Loenhout begonnen met het werven van meer dan 70 vrijwilligers om te helpen bij het leggen van het tapijt.

70 vrijwilligers gezocht

We zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die het leuk vinden om in 4 tot 5 uur mee te werken aan de creatie van het grootste Bloementapijt ter wereld. Temidden van internationale en nationale toeristen ben je bezig met het leggen van bloemen volgens een vooraf bepaald patroon. Dit jaar zal het bloementapijt voor meer dan 80% bestaan uit verse dahlia’s in diverse kleuren en variëteiten, een geliefde en robuuste bloem die jaarlijks in grote aantallen wordt gebruikt op de corsowagens in Loenhout.

Programma

Heb je zin om op donderdag 15 augustus (moedertjesdag in Antwerpen) de handen uit de mouwen te steken? Dan horen we graag van je. Iedereen ouder dan 16 jaar is welkom in Brussel. We vertrekken gezamenlijk ‘s ochtends vroeg met een touringcar vanuit Loenhout. Na ontvangst en briefing in Brussel starten we om 07.30 uur met het leggen van het tapijt. Na een eerste start wordt er een ontbijt geserveerd, gevolgd door ongeveer 3 uur om het tapijt af te werken. Rond 13.00 uur zou het tapijt klaar moeten zijn, waarna er een lunch volgt. Na de lunch heb je de mogelijkheid om vanaf het balkon van het Brusselse stadhuis het door jou gerealiseerde bloementapijt te bewonderen. Om 14.30 uur vertrekken we gezamenlijk terug naar Loenhout.

Ben je enthousiast geworden? Schrijf je dan in via het onderstaande formulier. Na inschrijving nemen we contact met je op zodra alle praktische informatie beschikbaar is, rond half mei.

Reserveer 15 augustus nu alvast in je agenda en geniet van een volledig verzorgde en plezierige dag in Brussel, waarbij je veel waardering en bewondering zult ervaren.

Inschrijven

JA, ik kom graag helpen met het leggen van het bloementapijt Brussel op donderdag 15 augustus 2024 en meld mij aan.

 

 

Buurtschap Notelaar winnaar 71e editie Bloemencorso Loenhout

Buurtschap Notelaar winnaar 71e editie Bloemencorso Loenhout

10 september 2023

Buurtschap Notelaar winnaar 71e editie Bloemencorso Loenhout

Een uitzinnige vreugde bij de bouwers en vele vrijwilligers van buurtschap Notelaar. Zij wonnen met hun wagen ‘Per Alpes’ de bloemencorso van 2023. Ook de 2e publieksprijs, de 1e prijs van het kind en de 2e prijs animatie zijn dit jaar voor dit buurtschap.

Elf buurtschappen deden hun best om met hun prachtige praalwagens in de grootste categorie “Corsowagens” zoveel mogelijk punten te bemachtigen. Groot was de vreugde voor buurtschap Notelaar toen zij aan de ere-tribune mocht stoppen voor de jury en hoorde dat zij met haar corsowagen Per Alpes met 592 punten de bloemencorso van 2023 gewonnen had.

De 2e plaats was voor buurtschap Marsweg*Neervenweg. Met haar corsowagen “Ondergronds” behaalde zij 570 punten. Zij won tevens de 3e animatieprijs.

De 3e plaats was voor buurtschap KLJ. Met haar wagen UNDER repair behaalde zij 558 punten. De wagen was ook goed voor de 3e publieksprijs.

De 1e publieksprijs en 2e prijs van het kind was voor buurtschap Oosteneind met haar wagen “U wordt bekeken…”.

Alle winnaars: van harte gefeliciteerd! En alle andere deelnemers: hartelijk dank voor jullie deelname! Het was een heet, maar ook onvergetelijk corso.

Stoetvolgorde 2023

Stoetvolgorde 2023

15 juli 2023

De deelnemende buurtschappen aan de Bloemencorso Loenhout gaan op zondag 10 september met de volgende wagens deelnemen:

Kinderwagens:

 1. BTM-MINI – CORSO-ASTRONAUTEN
 2. MARSWEG*NEERVENWEG – DE BOERDERIJ BENDE
 3. WA.KA.WE. – THE FLINTSTONES
 4. NOORDHOEK – EXPEDITIE NOORDHOEK
 5. ZUIDHOEK – RUPSJE NOOITGENOEG

Juniorwagens:

 1. NOORDHOEK – KLIMAATOPWARMING
 2. VOSSINGERS – HOTDOG OP POOTJES
 3. NOTELAAR – MONSIEUR CANNIBALE
 4. TERBEEK – HAPPY MEAL
 5. BTM – ROBOTS
 6. ZUIDHOEK – DE BENDE VAN DE BOOMHUT
 7. KLJ JEUGD- VUILKAR OOSTENEIND – IK NEEM JE MEE OP REIS!
 8. WESTHOEK – DE CIRCUSTREIN
 9. OUD-DORP KIDS – OP SAFARI
 10. MARSWEG*NEERVENWEG – HALLOWEEN
 11. ONS MANNEKES – SCHERMTIJD!

Bloemenwagens:

 1. DE MIEKES – HET LEGE HOOFD VAN DE KLEERMAKER
 2. ZUIDHOEK JEUGD – ALLES OF NIETS
 3. BTM JEUGD – GOEDE GEESTEN LEVEN LANGER
 4. WESTHOEK JEUGD – IRON BASS
 5. KLJ JEUGD – REIZEN DOOR DE TIJD

Corsowagens:

 1. OOSTENEIND – U WORDT BEKEKEN… 
 2. VOSSINGERS – FACEPLANT
 3. BTM – BEAST IN THE MOONLIGHT
 4. KLJ – UNDER REPAIR
 5. WA.KA.WE. – KOPJE ONDER
 6. MARSWEG*NEERVENWEG – ONDERGRONDS
 7. TERBEEK – INGEKADERD
 8. NOORDHOEK – LAGERTHA
 9. ZUIDHOEK – VRAATZUCHT
 10. NOTELAAR – PER ALPES
 11. WESTHOEK – BILLBOARD

De stoet wordt afgewisseld met internationale fanfares, drumbands en straattheater.

Van de deelnemende praalwagens in de categorie Corsowagens kan je op de website van wezelopdefoto de maquettes bekijken.

Open Tentendag 2023

Open Tentendag 2023

16 augustus 2022

Open Tenten Dag 

Kom jij op zondag 27 augustus ook de corso achter de schermen beleven? Een gezellige fietstocht langs de dahliavelden… Samen met vrienden of familie! En dan passeren bij de 6 van onze 12 buurtschappen die hun tent openstellen tussen 10.00 en 16.30 uur!

Kom op 27 augustus alvast op ontdekking bij de volgende buurtschappen:

 1. Buurtschap Westhoek – op de hoek tussen Wuustwezelseweg, Oud-Dorpsstraat en Kruisdreef. Tevens start- en controlepunt van De Schakel
 2. Buurtschap Noordhoek – Heikenweg 32
 3. Buurtschap BTM – Dorensweg
 4. Buurtschap Zuidhoek – Sint-Lenaartseweg 107
 5. Buurtschap Oosteneind – einde Bloemenlaan
 6. Buurtschap Notelaar – Oosteneindlaan
 7. Buurtschap KLJ
 8. Buurtschap Vossingers

Je bent de ganse dag welkom om te kijken hoe het staat met de bouw van de wagens voor de corso van 10 september. Enthousiaste corsobouwers vertellen je alles over hun wagen, figuratie, en ook zijn de maquettes te bewonderen.

Fietshappening De Schakel start/stopt aan de Dahliahut

Deelnemers aan de Fietshappening De Schakel krijgen op 27 augustus een ideale kans om de opbouw van een corsowagen van dichtbij te gaan bekijken. Fietsers kunnen bij hun stop aan de Dahliahut van buurtschap Westhoek een bezoek brengen aan de bouwtent om eventjes de benen strekken en een kijkje achter de schermen te nemen. Er is tevens een groot fietsersterras met hapjes en drankjes. De dahliahut is open vanaf 08.00 uur.

Win een dahliatrip naar Nederland

Win een dahliatrip naar Nederland

18 augustus 2023

WIN EEN COMPLEET VERZORGDE DAHLIATRIP NAAR HET BUITENLAND

Dit jaar wordt het corso-seizoen extra bijzonder met een unieke samenwerking tussen ons corso en die van Corso Vollenhove in Nederland🌸. Samen zullen we kennis uitwisselen, elkaars organisatie en veiligheidspraktijken verbeteren. Met als doel: het naar een hoger niveau tillen van beide corso’s en de toekomst van de corsocultuur verzekeren.

Beide evenementen delen veel overeenkomsten, met een groot aantal deelnemende groepen, jeugd- en volwassencorso’s en indrukwekkende praalwagens versierd met in totaal ruim vier miljoen dahlia’s! Om de banden te versterken, zijn er studiebezoeken gepland tussen de twee corsosteden.

Om de corsoliefhebbers van beide plaatsen kennis te laten maken met elkaar, hebben we ter gelegenheid van de samenwerking een leuke winactie bedacht: de dahliatrip! De winnaar krijgt een volledig weekend met overnachting in het Fletcher hotel in Marknesse (op slechts 3 km van Vollenhove; 5 minuten met de wagen en ongeveer 10 minuten met de fiets) inclusief ontbijt en gratis toegangs- en tribunekaarten op 26 augustus. We geven 2x een dahliatrip voor 2 personen weg, dus dubbel zo veel kans!

Lijkt het je leuk om Corso Vollenhove van dichtbij mee te maken? Vertel ons via email of social media waarom jij graag een weekend naar Vollenhove wilt winnen en wie weet ben jij degene die daar op 26 augustus op de tribune het prachtige corso van Vollenhove mag kijken!

De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Meer weten over deze internationale samenwerking? Lees hier het volledige persbericht

Maquettevoorstelling 2023

Maquettevoorstelling 2023

16 juni 2023

ONTDEK DE ONTWERPEN VOOR CORSO 2023

De bloemencorso op 10 september lijkt nog ver weg, maar achter de schermen gebeurt al van alles en begint het corsovirus al aardig de kop op te steken. De meeste bouwtenten staan, de eerste dahliaplanten zijn zichtbaar en de ontwerpers werken hun maquettes af.

Op zaterdag 1 en zondag 2 juli worden de wagenontwerpen voor de 71ste editie van de Bloemencorso Loenhout voorgesteld aan het grote publiek in Lokaal Dienstencentrum Wijkhuis aan de Brechtseweg in Loenhout. De zaterdag is vooral bedoeld voor wagenbouwers en overige medewerkers aan de corso. Aan de hand van maquettes en 3D-tekeningen worden de plannen van elk buurtschap onthuld. Dit is ook het moment waarop de wagenbouwers vragen kunnen stellen over elkaars ontwerpen én de stoetvolgorde wordt bepaald.

Op zondag zijn alle ontwerpen voor het grote publiek te bewonderen tijdens een doorlopend voorstelling. De entree is gratis en het Wijkhuis is open van 13.00 tot 18.00 uur. Uiteraard ontbreken de nodige eet- en drankgelegenheden niet.

De maquettevoorstelling is een organisatie van buurtschap BTM. Elke consumptie die wordt gekocht, gaat rechtstreeks naar de bouw van hun corsowagens!

PRAKTISCH:

Maquettevoorstelling: zondag 2 juli 13.00u.-18.00u.

LDC Wijkhuis, Brechtseweg 29, 2990 Wuustwezel

Met eet- en drankgelegenheid

Toegang gratis

× Heb je vragen?