Bloementapijt Brussel

Bloementapijt Brussel

Na een succesvolle samenwerking in 2022 hebben de organisaties van het Bloementapijt Brussel en de Bloemencorso Loenhout besloten om in 2024 nauwer samen te werken voor de totstandkoming van het Bloementapijt Brussel. Terwijl in Brussel achter de schermen druk wordt gewerkt aan het ontwerp van het tapijt, zijn we in Loenhout begonnen met het werven van meer dan 70 vrijwilligers om te helpen bij het leggen van het tapijt.

70 vrijwilligers gezocht

We zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die het leuk vinden om in 4 tot 5 uur mee te werken aan de creatie van het grootste Bloementapijt ter wereld. Temidden van internationale en nationale toeristen ben je bezig met het leggen van bloemen volgens een vooraf bepaald patroon. Dit jaar zal het bloementapijt voor meer dan 80% bestaan uit verse dahlia’s in diverse kleuren en variëteiten, een geliefde en robuuste bloem die jaarlijks in grote aantallen wordt gebruikt op de corsowagens in Loenhout.

Programma

Heb je zin om op donderdag 15 augustus (moedertjesdag in Antwerpen) de handen uit de mouwen te steken? Dan horen we graag van je. Iedereen ouder dan 16 jaar is welkom in Brussel. We vertrekken gezamenlijk ‘s ochtends vroeg met een touringcar vanuit Loenhout. Na ontvangst en briefing in Brussel starten we om 07.30 uur met het leggen van het tapijt. Na een eerste start wordt er een ontbijt geserveerd, gevolgd door ongeveer 3 uur om het tapijt af te werken. Rond 13.00 uur zou het tapijt klaar moeten zijn, waarna er een lunch volgt. Na de lunch heb je de mogelijkheid om vanaf het balkon van het Brusselse stadhuis het door jou gerealiseerde bloementapijt te bewonderen. Om 14.30 uur vertrekken we gezamenlijk terug naar Loenhout.

Ben je enthousiast geworden? Schrijf je dan in via het onderstaande formulier. Na inschrijving nemen we contact met je op zodra alle praktische informatie beschikbaar is, rond half mei.

Reserveer 15 augustus nu alvast in je agenda en geniet van een volledig verzorgde en plezierige dag in Brussel, waarbij je veel waardering en bewondering zult ervaren.

Inschrijven

JA, ik kom graag helpen met het leggen van het bloementapijt Brussel op donderdag 15 augustus 2024 en meld mij aan.

 

 

Buurtschap Notelaar winnaar 71e editie Bloemencorso Loenhout

Buurtschap Notelaar winnaar 71e editie Bloemencorso Loenhout

10 september 2023

Buurtschap Notelaar winnaar 71e editie Bloemencorso Loenhout

Een uitzinnige vreugde bij de bouwers en vele vrijwilligers van buurtschap Notelaar. Zij wonnen met hun wagen ‘Per Alpes’ de bloemencorso van 2023. Ook de 2e publieksprijs, de 1e prijs van het kind en de 2e prijs animatie zijn dit jaar voor dit buurtschap.

Elf buurtschappen deden hun best om met hun prachtige praalwagens in de grootste categorie “Corsowagens” zoveel mogelijk punten te bemachtigen. Groot was de vreugde voor buurtschap Notelaar toen zij aan de ere-tribune mocht stoppen voor de jury en hoorde dat zij met haar corsowagen Per Alpes met 592 punten de bloemencorso van 2023 gewonnen had.

De 2e plaats was voor buurtschap Marsweg*Neervenweg. Met haar corsowagen “Ondergronds” behaalde zij 570 punten. Zij won tevens de 3e animatieprijs.

De 3e plaats was voor buurtschap KLJ. Met haar wagen UNDER repair behaalde zij 558 punten. De wagen was ook goed voor de 3e publieksprijs.

De 1e publieksprijs en 2e prijs van het kind was voor buurtschap Oosteneind met haar wagen “U wordt bekeken…”.

Alle winnaars: van harte gefeliciteerd! En alle andere deelnemers: hartelijk dank voor jullie deelname! Het was een heet, maar ook onvergetelijk corso.

Stoetvolgorde 2023

Stoetvolgorde 2023

15 juli 2023

De deelnemende buurtschappen aan de Bloemencorso Loenhout gaan op zondag 10 september met de volgende wagens deelnemen:

Kinderwagens:

  1. BTM-MINI – CORSO-ASTRONAUTEN
  2. MARSWEG*NEERVENWEG – DE BOERDERIJ BENDE
  3. WA.KA.WE. – THE FLINTSTONES
  4. NOORDHOEK – EXPEDITIE NOORDHOEK
  5. ZUIDHOEK – RUPSJE NOOITGENOEG

Juniorwagens:

  1. NOORDHOEK – KLIMAATOPWARMING
  2. VOSSINGERS – HOTDOG OP POOTJES
  3. NOTELAAR – MONSIEUR CANNIBALE
  4. TERBEEK – HAPPY MEAL
  5. BTM – ROBOTS
  6. ZUIDHOEK – DE BENDE VAN DE BOOMHUT
  7. KLJ JEUGD- VUILKAR OOSTENEIND – IK NEEM JE MEE OP REIS!
  8. WESTHOEK – DE CIRCUSTREIN
  9. OUD-DORP KIDS – OP SAFARI
  10. MARSWEG*NEERVENWEG – HALLOWEEN
  11. ONS MANNEKES – SCHERMTIJD!

Bloemenwagens:

  1. DE MIEKES – HET LEGE HOOFD VAN DE KLEERMAKER
  2. ZUIDHOEK JEUGD – ALLES OF NIETS
  3. BTM JEUGD – GOEDE GEESTEN LEVEN LANGER
  4. WESTHOEK JEUGD – IRON BASS
  5. KLJ JEUGD – REIZEN DOOR DE TIJD

Corsowagens:

  1. OOSTENEIND – U WORDT BEKEKEN… 
  2. VOSSINGERS – FACEPLANT
  3. BTM – BEAST IN THE MOONLIGHT
  4. KLJ – UNDER REPAIR
  5. WA.KA.WE. – KOPJE ONDER
  6. MARSWEG*NEERVENWEG – ONDERGRONDS
  7. TERBEEK – INGEKADERD
  8. NOORDHOEK – LAGERTHA
  9. ZUIDHOEK – VRAATZUCHT
  10. NOTELAAR – PER ALPES
  11. WESTHOEK – BILLBOARD

De stoet wordt afgewisseld met internationale fanfares, drumbands en straattheater.

Van de deelnemende praalwagens in de categorie Corsowagens kan je op de website van wezelopdefoto de maquettes bekijken.

Open Tentendag 2023

Open Tentendag 2023

16 augustus 2022

Open Tenten Dag 

Kom jij op zondag 27 augustus ook de corso achter de schermen beleven? Een gezellige fietstocht langs de dahliavelden… Samen met vrienden of familie! En dan passeren bij de 6 van onze 12 buurtschappen die hun tent openstellen tussen 10.00 en 16.30 uur!

Kom op 27 augustus alvast op ontdekking bij de volgende buurtschappen:

  1. Buurtschap Westhoek – op de hoek tussen Wuustwezelseweg, Oud-Dorpsstraat en Kruisdreef. Tevens start- en controlepunt van De Schakel
  2. Buurtschap Noordhoek – Heikenweg 32
  3. Buurtschap BTM – Dorensweg
  4. Buurtschap Zuidhoek – Sint-Lenaartseweg 107
  5. Buurtschap Oosteneind – einde Bloemenlaan
  6. Buurtschap Notelaar – Oosteneindlaan
  7. Buurtschap KLJ
  8. Buurtschap Vossingers

Je bent de ganse dag welkom om te kijken hoe het staat met de bouw van de wagens voor de corso van 10 september. Enthousiaste corsobouwers vertellen je alles over hun wagen, figuratie, en ook zijn de maquettes te bewonderen.

Fietshappening De Schakel start/stopt aan de Dahliahut

Deelnemers aan de Fietshappening De Schakel krijgen op 27 augustus een ideale kans om de opbouw van een corsowagen van dichtbij te gaan bekijken. Fietsers kunnen bij hun stop aan de Dahliahut van buurtschap Westhoek een bezoek brengen aan de bouwtent om eventjes de benen strekken en een kijkje achter de schermen te nemen. Er is tevens een groot fietsersterras met hapjes en drankjes. De dahliahut is open vanaf 08.00 uur.

Win een dahliatrip naar Nederland

Win een dahliatrip naar Nederland

18 augustus 2023

WIN EEN COMPLEET VERZORGDE DAHLIATRIP NAAR HET BUITENLAND

Dit jaar wordt het corso-seizoen extra bijzonder met een unieke samenwerking tussen ons corso en die van Corso Vollenhove in Nederland🌸. Samen zullen we kennis uitwisselen, elkaars organisatie en veiligheidspraktijken verbeteren. Met als doel: het naar een hoger niveau tillen van beide corso’s en de toekomst van de corsocultuur verzekeren.

Beide evenementen delen veel overeenkomsten, met een groot aantal deelnemende groepen, jeugd- en volwassencorso’s en indrukwekkende praalwagens versierd met in totaal ruim vier miljoen dahlia’s! Om de banden te versterken, zijn er studiebezoeken gepland tussen de twee corsosteden.

Om de corsoliefhebbers van beide plaatsen kennis te laten maken met elkaar, hebben we ter gelegenheid van de samenwerking een leuke winactie bedacht: de dahliatrip! De winnaar krijgt een volledig weekend met overnachting in het Fletcher hotel in Marknesse (op slechts 3 km van Vollenhove; 5 minuten met de wagen en ongeveer 10 minuten met de fiets) inclusief ontbijt en gratis toegangs- en tribunekaarten op 26 augustus. We geven 2x een dahliatrip voor 2 personen weg, dus dubbel zo veel kans!

Lijkt het je leuk om Corso Vollenhove van dichtbij mee te maken? Vertel ons via email of social media waarom jij graag een weekend naar Vollenhove wilt winnen en wie weet ben jij degene die daar op 26 augustus op de tribune het prachtige corso van Vollenhove mag kijken!

De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Meer weten over deze internationale samenwerking? Lees hier het volledige persbericht

Maquettevoorstelling 2023

Maquettevoorstelling 2023

16 juni 2023

ONTDEK DE ONTWERPEN VOOR CORSO 2023

De bloemencorso op 10 september lijkt nog ver weg, maar achter de schermen gebeurt al van alles en begint het corsovirus al aardig de kop op te steken. De meeste bouwtenten staan, de eerste dahliaplanten zijn zichtbaar en de ontwerpers werken hun maquettes af.

Op zaterdag 1 en zondag 2 juli worden de wagenontwerpen voor de 71ste editie van de Bloemencorso Loenhout voorgesteld aan het grote publiek in Lokaal Dienstencentrum Wijkhuis aan de Brechtseweg in Loenhout. De zaterdag is vooral bedoeld voor wagenbouwers en overige medewerkers aan de corso. Aan de hand van maquettes en 3D-tekeningen worden de plannen van elk buurtschap onthuld. Dit is ook het moment waarop de wagenbouwers vragen kunnen stellen over elkaars ontwerpen én de stoetvolgorde wordt bepaald.

Op zondag zijn alle ontwerpen voor het grote publiek te bewonderen tijdens een doorlopend voorstelling. De entree is gratis en het Wijkhuis is open van 13.00 tot 18.00 uur. Uiteraard ontbreken de nodige eet- en drankgelegenheden niet.

De maquettevoorstelling is een organisatie van buurtschap BTM. Elke consumptie die wordt gekocht, gaat rechtstreeks naar de bouw van hun corsowagens!

PRAKTISCH:

Maquettevoorstelling: zondag 2 juli 13.00u.-18.00u.

LDC Wijkhuis, Brechtseweg 29, 2990 Wuustwezel

Met eet- en drankgelegenheid

Toegang gratis

Geslaagde première van jubileumfilm

Geslaagde première van jubileumfilm

17 april 2023

Een goed gesmaakte jubileumfilm

In het gemeenschapscentrum “Kadans” te Wuustwezel ging zondag 16 april de jubileumfilm ter gelegenheid van 70 jaar Bloemencorso Loenhout in première. De film is een terugblik op 70 jaar passie, verbondenheid en trotsheid waarvoor de corso synoniem staat.

De filmmakers hebben in 2022 enkele mensen achter de schermen gevolgd en de stoet in beeld gebracht. Middels interviews en anekdotes vertellen ze elk hun eigen verhaal wat de corso van Loenhout zo bijzonder maakt en waarom die na 70 jaar nog altijd springlevend is.

Er vonden twee middagvoorstellingen plaats en de zaal was telkens zo goed als volzet. De film duurt slechts 18 minuten, maar in die 18 minuten wist ze het publiek van begin tot einde te boeien, maar vooral te ontroeren. Dat corso passie en liefde is, bleek wel uit het feit dat bezoekers toch een traantje moesten wegpinken tijdens het bekijken van de film.

Zowel de bezoekers als de organisatie blikken terug op een geslaagde première en een goed gesmaakte film. Het is de bedoeling dat de film binnenkort online beschikbaar komt voor het brede publiek zodat iedereen kan zien wat de corso met een mens doet en waarin een klein dorp als Loenhout groot in is! Hierover gaat nog uitgebreid gecommuniceerd worden.

Voorstelling documentaire 70 jaar corso Loenhout

Voorstelling documentaire 70 jaar corso Loenhout

4 maart 2023

Voorstelling documentaire 70 jaar corso Loenhout

In 2022 bestond de Bloemencorso van Loenhout 70 jaar. 70 jaar passie, verbondenheid, gezelligheid en 70 jaar samen bouwen aan de grootste corso van België. Niet zo heel evident en wij zijn dan ook zeer trots op het behalen van deze mijlpaal van onze kleurrijke traditie.

Naar aanleiding van 70 jaar corso, zijn er in 2022 opnamen gemaakt rond bepaalde activiteiten en gebeurtenissen van ons corso. Deze opnamen zijn verwerkt tot een documentaire waarbij je een kijkje achter de schermen krijgt en de corso op een andere manier leert kennen aan de hand van interviews, verhalen en herinneringen.

Op zondag 16 april 2023 vindt de première plaats van onze documentaire in CG De Kadans in Wuustwezel. Wie op de première aanwezig wilt zijn, kan online snel en eenvoudig gratis toegangskaarten bestellen. Er zijn twee voorstellingen: om 14.00 en 17.00 uur voor telkens 254 personen. De plaatstoewijzing start om 13.45 en 16.45 uur. Na afloop van de voorstelling is er gelegenheid tot gezellig na-borrelen.

We kijken uit naar jouw komst!

Westhoek mag stoppen!

Westhoek mag stoppen!

11 september 2022

Buurtschap Westhoek wint jubileumeditie

Buurtschap Westhoek heeft tijdens de zeventigste editie van de bloemencorso Loenhout tweemaal een 1e plaats en tweemaal een 2e plaats behaald.

Klant is Koning 

De corsowagen “Klant is Koning” was dit jaar de winnaar van de wisselbeker. Dat hun ontwerp bij iedereen in de smaak viel, blijkt wel uit de vele prijzen die ze gewonnen hebben. Naast de eerste prijs van de vakjury, wisten ze ook nog de eerste prijs van het kind, de tweede prijs animatie, én tweede prijs van het publiek in de wacht te slepen. Een prestatie om trots op te zijn en waarvan het gehele buurtschap nog een heel jaar lang gaat genieten.

(c) Pieter-Jan Rombouts Photography