Gulle schenking Bloementeam Loenhout

29 augustus 2021

Mooie gift voor Loenhoutse buurtschappen

Vorige week mochten alle buurtschappen van Loenhout een gulle gift van het Bloementeam Loenhout op hun bankrekening ontvangen. Voor elk buurtschap is de schenking van 250 euro zeer welkom, want de bouwkosten zijn dit jaar door Corona hoger dan andere jaren.

Zo lang de corso bestaat, verzorgt het Bloementeam Loenhout de prachtige bloemstukken aan de ere-tribune en VIP-ruimtes. Daarnaast organiseren zij de tentoonstelling van de corsowagens op maandag en kan je in hun feesttent terecht voor een hapje en drankje.

Koen Eggers van buurtschap Westhoek nam namens alle Loenhoutse buurtschappen de cheque in ontvangst van Agnes en Maria.

Bedankt Bloementeam voor jullie harde werk en dit mooie gebaar!

Foto Pieter-Jan Rombouts Photography

herbeluister-radio-2-interviews

herbeluister-radio-2-interviews

30 juni 2021

Herbeluister: radio 2 Antwerpen in gesprek met corsofanaten en wagenbouwers

De corso gaat door op 12 september en alle buurtschappen hebben hun corso bouwtent gezet. Reden voor Radio 2 om af te zakken naar Loenhout om alvast wat sfeer te komen proeven in Loenhout.

Je kan het fragment van interviews met enkele corsofanaten en wagenbouwers van buurtschap Notelaar opnieuw beluisteren via de video hieronder ⬇

Corso Loenhout gaat door!

Corso Loenhout gaat door!

8 juni 2021

Het wordt een mooie corsozomer: we gaan bouwen! 

Waar we eigenlijk al maanden naar uit keken, is afgelopen vrijdag bevestigd door het Overlegcomité; grote evenementen buiten mogen vanaf 13 augustus 75.000 bezoekers ontvangen. En dat is fijn, heel fijn nieuws voor de organisatie van de Bloemencorso Loenhout.

Herman Verschraegen, voorzitter corso Loenhout; “Hier hebben we lang naar uit gekeken. Het weer mogen bouwen van corsowagens. Zo is de corsozomer voor de vele duizenden vrijwilligers niet verloren en kan er – rekening houdende met de geldende COVID regelgeving – weer volop gewerkt worden aan de prachtige praalwagens. Als klein dorp hebben we dit écht gemist.”

Vorig jaar heeft de corso van Loenhout niet kunnen uitrijden. Tenminste niet in haar traditionele vorm. Er was toen wel één klein lichtpuntje doordat er één bloemenwagen was gebouwd en tal van andere, kleine initiatieven in het dorp plaats vonden.

Dennis van der Meer, persverantwoordelijke stelt: “Je merkt aan alles dat het corsohart van de Loenhoutenaar de afgelopen weken harder is gaan kloppen. Naarmate de berichtgeving in de media over de Corona-cijfers positiever werden, is men er in gaan geloven dat een Loenhouts corso mogelijk is. En dit kunnen wij nu bevestigen: de corso van 2021 gaat door! Er is zoveel enthousiasme en energie bij de corsobouwers, dat we onze bezoekers op 12 september een schitterende editie kunnen bieden.”

Samen bouwen

Het besluit is unaniem genomen na intensief overleg tussen de organisatie, de gemeente Wuustwezel en de bouwende corsobuurtschappen. De 1,5 meter maatregel speelt een belangrijke rol bij het bouwen van een corsowagen. Maar iedereen is er zich van bewust dat er rekening gehouden moet worden met een aantal voorwaarden om op een veilige en verantwoorde manier samen aan de corsowagens te werken.

Herman Verschraegen: “Onze buurtschappen hebben super veel goesting om er opnieuw tegenaan te gaan. Zij doen niets liever dan een onvergetelijke volksfeest creëren voor iedereen die dit jaar voor een vakantie in eigen land kiest. Ondanks de verkorte ontwerp- en bouwperiode is het de bedoeling om een fleurig en kleurrijk corso door de straten van Loenhout te laten rijden aangevuld met figuranten, straatanimatie en drumbands.”

Oproep

Het bouwen van een corsowagen kost een buurtschap veel geld. Door Corona is de bodem van de kas van de buurtschappen zichtbaar. De organisatie doet dan ook een warme oproep aan bedrijven in de regio om de buurtschappen op hun jaarlijkse sponsorronde met open armen te ontvangen.

De komende weken zal meer bekend worden over de wagenontwerpen van de deelnemende buurtschappen. Via de (sociale) media zal de organisatie hierover communiceren. De online kaartverkoop op bloemencorsoloenhout.be gaat binnenkort van start.

Voorbereidingen Corso 2021 gestart

Voorbereidingen Corso 2021 gestart

10 mei 2021

DAHLIAKNOLLEN GEPLANT VOOR CORSO 2021

Ondanks de vele onzekerheden die er nog zijn rond het wel of niet kunnen doorgaan van ons bloemencorso, zijn alle Loenhoutse buurtschappen toch aan de slag gegaan en zijn alle dahliaknollen weer geplant. Het merendeel van de Loenhoutse buurtschappen beschikt over een of meerdere eigen bloemenvelden. Op deze velden groeien en bloeien straks de dahlia’s welke nodig zijn voor de versiering van de praalwagens. De dahlia’s worden straks niet alleen voor hun eigen wagen gebruikt, maar worden ook verkocht aan andere buurtschappen en corso’s in binnen- en buitenland.

De dahlia

Dahlia’s bloeien in de zomer, tot aan de herfst. Het is een knolgewas en we planten ze na de winter in mei als de kans op nachtvorst weg is. Dahlia’s groeien uit knollen en niet uit bollen. Dahliaknollen zitten vol vocht, daarom bevriezen ze snel en is het belangrijk dat we deze ’s winters goed beschut laten overwinteren en drogen.

In mei planten de buurtschappen de knollen in de volle grond. Hierna is het wachten tot de dahlia’s ongeveer 20 cm groot zijn. Vanaf dan is regelmatig onderhoud van de bloemenvelden belangrijk. We verwijderen de topjes uit de koppen waardoor de planten goed vertakken en ze straks meer bloemen geven. De dahlia kan niet goed tegen te natte én droge perioden. Bij elk buurtschap zorgt een speciaal bloementeam er voor dat de dahlia’s in de meest ideale omstandigheden kan groeien.

De grond die “hakken” we regelmatig om de grond lucht te geven en het veld vrij te houden van onkruid. Als de dahlia’s op een bepaalde hoogte komen, zetten we aan weerszijde palen en touw zodat de dahlia’s mooi recht blijven staan en niet op de grond gaan liggen rotten.

Vanaf augustus verschijnen de bloemen. In de eerste weken verwijderen we deze zodat de dahlia telkens nieuwe bloemen blijft aanmaken. In de weken voor onze eigen corso worden de dahlia’s geplukt voor andere corso’s welke eerder plaats vinden dan de Loenhoutse corso. In de week van ons eigen corso wordt er meerdere keren in de week geplukt. Het liefst zo laat mogelijk zodat er met verse bloemen wordt gewerkt op de wagen en u als bezoeker kunt genieten van alle mooie kleuren en praalwagens.

Bloemencorso geannuleerd

10 juli 2020

DAN TOCH GEEN BLOEMENCORSO DIT JAAR
Organisatie praktisch onhaalbaar

Waren we twee weken geleden nog euforisch over het feit dat de bloemencorso door kon gaan in een “light” versie, zo teleurgesteld zijn we vandaag om bekend te moeten maken dat de 69ste editie van zondag 13 september verplaatst wordt naar zondag 12 september 2021.

Voorzitter Herman Verschraegen licht toe: “Op 1 juli heeft de overheid haar COVID Event Risk Model (CERM) tool gelanceerd. Met deze tool moet elke organisatie testen of haar een evenement COVID-veilig genoeg is. De tool hebben we op alle mogelijke manieren ingevuld, maar het bleek telkens vrijwel onmogelijk om groen licht te krijgen voor de organisatie van een evenement van onze omvang.”

De ontwerpen 2020 en reeds gestarte voorbereidingen gaan zeker niet verloren. Bij de meeste buurtschappen worden de plannen een jaartje uitgesteld om er in 2021 met 200% goesting terug aan te beginnen. De organisatie rekent dan weer op de duizenden vrijwilligers, buurtschappen, bouwgroepen, gemeente, sponsoren, partners en alle bezoekers om er een schitterend corsofeest van te maken! Nieuwe afspraak op zondag 12 september 2021.

Meer informatie over deze beslissing in ons persbericht.

Corso gaat door!

19 juni 2020

De jaarlijkse bloemencorso zal doorgaan, maar het evenement zal er dit jaar wel anders uitzien. Het wordt een beperkte, ingekrompen versie.

De voorbije weken is er overleg geweest met gemeente, politie, bestuur, buurtschappen en andere bloemencorso’s. De wil is er bij iedereen om ook in coronatijd een prachtige én veilige corso te organiseren. Maar deze coronaeditie zal anders zijn.

In ons persbericht worden alle aanpassingen opgesomd.
Herbekijk hier het ATV nieuwsbericht.

Wij hopen u graag te mogen verwelkomen op zondag 13 september.

In gesprek… over de voorbereidingen

In gesprek… over de voorbereidingen

3 mei 2020

De coronacrisis houdt ons volop bezig: kunnen we verantwoord een 69ste editie organiseren op zondag 13 september 2020? Na raad te vragen bij verschillende instanties, overleg met gemeente en onze buurtschappen kregen we alvast groen licht om aan de voorbereidingen te beginnen.

Afgelopen weekend is door de 12 buurtschappen begonnen met het aanplanten van hun dahliavelden. De dahliaknollen moeten na de overwintering allemaal de grond. Zo niet, dan zijn de knollen om weg te gooien en betekent dit een groot financieel verlies. Voor het planten van de knollen zijn ondertussen de nodige corona maatregelen getroffen zodat deze op een veilige en verantwoorde manier geplant kunnen worden. Steven Van Looveren, wagenbouwer van buurtschap Marsweg*Neerven vertelt: “Hierover zijn duidelijke afspraken gemaakt met de buurschappen, de organisatie en de gemeente Wuustwezel. We respecteren de strenge regels rond social distancing, beperken het aantal personen dat de dahliaknollen gaat planten en laten de politie weten van zodra we beginnen op onze velden”.

De beslissing om de bloemenstoet door te laten gaan, is een voorlopige beslissing zegt Herman. “Voor de buurtschappen en de organisatie is 19 juni D-Day. Voor die datum moet definitief beslist worden wat we doen. Vanaf dat moment moeten namelijk de bouwtenten gezet worden en wordt er begonnen aan het bouwen van de 32 praalwagens. En dit gaat bijna niet als de regel van social distancing nog steeds van kracht is. Daarnaast kost het bouwen van een praalwagen velen duizenden euro’s. Geld dat buurtschappen het gehele jaar door inzamelen middels allerlei activiteiten. Geen enkel buurtschap kan het zich veroorloven om deze zomer geld in corsowagens te steken als er rond 19 juni nog te veel onzekere factoren zijn over het veilig kunnen bouwen én doorgaan van de Bloemencorso op 13 september. Gezondheid, continuïteit en het voortbestaan van de buurtschappen en daarmee de Loenhoutse corso zijn in dat geval de belangrijkste afwegingen om de corso eventueel als nog te annuleren.”

Alhoewel heel Loenhout uitkijkt naar haar Bloemencorso op 13 september, is het nog even wachten op de finale beslissing. Die wordt genomen op 19 juni.

In onderstaande video geven voorzitter Herman en wagenbouwer Steven een extra woordje uitleg over de huidige stand van zaken.

Corso Loenhout voorlopig nog niet afgelast

31 maart 2020

Naar aanleiding van het nieuwsbericht dat o.a. de bloemencorso van Zundert (NL) dit jaar definitief niet door gaat vanwege de coronacrisis, heeft de organisatie van de Loenhoutse bloemencorso beslist om voorlopig nog geen soortgelijke maatregel te nemen.

De Loenhoutse organisatie is alle mogelijkheden en opties aan het onderzoeken in samenspraak met haar buurtschappen, gemeente en overheid, andere bloemencorso’s in binnen- en buitenland en overige stakeholders.

De organisatie van bloemencorso Loenhout verwacht na het volgend overleg van de Nationale Veiligheidsraad op 19 april meer duidelijkheid te hebben over het al dan niet doorgaan van de Loenhoutse bloemencorso.

We wensen iedereen veel gezondheid! Zorg voor elkaar en stay safe.

Plattegrond

Plattegrond

De stoet van Corsowagens gaat door het centrum van Loenhout. De corsowagens leggen een 2 km lange route af door de Loenhoutse straten. Het parcours is te herkennen aan de kleurrijke corsovlaggen aan de lantaarnpalen.

De praalwagens passeren tweemaal de Kapelstraat, de hoofdweg door Loenhout. In de Kapelstraat ter hoogte van de Sint-Petrus-en-Pauluskerk staan de hoofdtribunes opgesteld. Toegang tot de tribunes kost 4 euro per persoon. Aan deze tribunes worden tijdens de eerste doorkomst de wagens beoordeeld door de jury en kinderjury. Bij de tweede doorkomst krijgt elke wagen te horen wat de uitslag en hun gewonnen plaats is.

Op onderstaande kaart staat het parcours duidelijk aangegeven met ook een overzicht van alle interessante plekjes op en rond het parcours. LET OP: dit jaar zijn er een aantal wijzigingen in de locaties. Zo verhuist de feesttent en het corsobal (#8 op de kaart) van het Burgemeester J. Van Looverenplein naar de Brechtseweg naast het Wijkhuis en Jeugdhuis De Raap. De Foodtrucks en de kermis verhuizen op hun beurt naar het Burgemeester J. Van Looverenplein (#5 en 6 op de kaart).

Plattegrond parcours en feestlocaties Bloemencorso Loenhout

Open Tenten Dag lokt ruim 1.000 bezoekers

Open Tenten Dag lokt ruim 1.000 bezoekers

25 augustus 2019

Het is een vaste gewoonte in Loenhout: Open Tenten Dag bij de corso buurtschappen twee weken voor aanvang van de grote bloemenstoet.

Vandaag kon het grote publiek terecht voor een rondleiding in één van de deelnemende bouwtenten. “Het weer was goed, zelfs iets te warm misschien. Maar dat heeft de ruim 1.000 bezoekers er niet van weerhouden om met eigen ogen te aanschouwen hoe een corsowagen wordt gebouwd en hoever men gevorderd is op dit moment”, zegt corsowoordvoerder Dennis van der Meer.

Onder een stralende zon kregen de vele bezoekers kregen van de bouwers uitleg over hun werkzaamheden en creaties. Naast nieuwsgierigen uit de eigen gemeenten, lokte de Open Tenten Dag ook opvallend veel bezoekers uit verder gelegen gemeenten zoals Zoersel, Malle, Sint-Job.

Voor het tweede jaar op rij werkten we als organisatie samen met Fietshappening De Schakel. Bij Buurtschap Westhoek kon men zich inschrijven, terecht voor een hapje en drankje of voor een rondleiding in de bouwtent. Dit heeft zeker bijgedragen aan het succes van de Open Tenten Dag.

ATV op bezoek bij Buurtschap Noordhoek

Foto impressie