Voorbereidingen Corso 2021 gestart

Voorbereidingen Corso 2021 gestart

Voorbereidingen Corso 2021 gestart

10 mei 2021

DAHLIAKNOLLEN GEPLANT VOOR CORSO 2021

Ondanks de vele onzekerheden die er nog zijn rond het wel of niet kunnen doorgaan van ons bloemencorso, zijn alle Loenhoutse buurtschappen toch aan de slag gegaan en zijn alle dahliaknollen weer geplant. Het merendeel van de Loenhoutse buurtschappen beschikt over een of meerdere eigen bloemenvelden. Op deze velden groeien en bloeien straks de dahlia’s welke nodig zijn voor de versiering van de praalwagens. De dahlia’s worden straks niet alleen voor hun eigen wagen gebruikt, maar worden ook verkocht aan andere buurtschappen en corso’s in binnen- en buitenland.

De dahlia

Dahlia’s bloeien in de zomer, tot aan de herfst. Het is een knolgewas en we planten ze na de winter in mei als de kans op nachtvorst weg is. Dahlia’s groeien uit knollen en niet uit bollen. Dahliaknollen zitten vol vocht, daarom bevriezen ze snel en is het belangrijk dat we deze ‘s winters goed beschut laten overwinteren en drogen.

In mei planten de buurtschappen de knollen in de volle grond. Hierna is het wachten tot de dahlia’s ongeveer 20 cm groot zijn. Vanaf dan is regelmatig onderhoud van de bloemenvelden belangrijk. We verwijderen de topjes uit de koppen waardoor de planten goed vertakken en ze straks meer bloemen geven. De dahlia kan niet goed tegen te natte én droge perioden. Bij elk buurtschap zorgt een speciaal bloementeam er voor dat de dahlia’s in de meest ideale omstandigheden kan groeien.

De grond die “hakken” we regelmatig om de grond lucht te geven en het veld vrij te houden van onkruid. Als de dahlia’s op een bepaalde hoogte komen, zetten we aan weerszijde palen en touw zodat de dahlia’s mooi recht blijven staan en niet op de grond gaan liggen rotten.

Vanaf augustus verschijnen de bloemen. In de eerste weken verwijderen we deze zodat de dahlia telkens nieuwe bloemen blijft aanmaken. In de weken voor onze eigen corso worden de dahlia’s geplukt voor andere corso’s welke eerder plaats vinden dan de Loenhoutse corso. In de week van ons eigen corso wordt er meerdere keren in de week geplukt. Het liefst zo laat mogelijk zodat er met verse bloemen wordt gewerkt op de wagen en u als bezoeker kunt genieten van alle mooie kleuren en praalwagens.

About the Author

× Heb je vragen?