Hittemaatregelen

Het gaat een zonnige en zeer warme Bloemencorso worden dit jaar met een verwachte temperatuur tussen de 25-30 graden. Dit betekent dat we als organisatie enkele extra maatregelen zullen nemen zodat iedereen op een verantwoorde en veilige manier kan genieten van onze stoet. Onderstaand een opsomming van de maatregelen uit ons hitteplan.

Drinken bij warm weer

Eén belangrijk sleutelwoord: water. Bezoekers langs het parcours en op de tribune, stoetbegeleiders, kinderen in de stoet en de duwers onder de wagens en medewerkers worden gevraagd voldoende water te drinken. Er is door de organisatie extra water voorzien.

Het is bezoekers toegestaan om extra drinkenbussen (geen metaal of glas) met water mee te nemen naar onze corso. Wie liever fris water aan de bar koopt, kan bij de diverse drankstanden verspreid over het parcours water kopen aan een democratische prijs.

Elke bezoeker die een tribuneplaats heeft geboekt, zal bij het betreden van de tribune een flesje water van de organisatie ontvangen.

Aan de tribune komt er ook een watervernevelaar.

Voor alle deelnemende praalwagens is er extra water voorzien bij het drankstandje van buurtschap Oosteneind. Bij de tweede doortocht kunnen zij daar een pak gekoeld water (9 liter per wagen) halen.

Tenslotte doet de organisatie een oproep aan alle Loenhoutenaren langs het parcours wonen om hun (tuin)besproeiing op te stellen zodat er de nodige verneveling/verkoeling geboden kan worden aan de passerende praalwagens, animatie, straatartiesten en drumbands.

Beschermen tegen de zon

Bezoekers aan de corso worden gevraagd zich tegen de zon te beschermen. Voldoende en regelmatig zonnecrème smeren is geen overbodige luxe. Neem zeker eigen zonnebrand mee. Bij de drankstanden van de buurtschappen, aan de tribune in het dorpscentrum en op het Foodtruck plein staan flacons zonnecrème welke gebruikt kunnen worden om je in te smeren. Eigen zonneproduct kan ook meegebracht worden. Er wordt aangeraden om lichte kleding te dragen en ook een hoedje of pet te dragen om het hoofd koel te houden en te beschermen.

Langs het parcours zijn er natuurlijke schaduwplekken, maar dit is uiteraard niet overal het geval. Op de rustige plaatsen langs het parcours (Oud-Dorpsstraat en Wuustwezelseweg) is het toegestaan om een eigen parasol op te zetten. Belangrijk is wel dat de parasol voetgangers niet hinderen en deze géén belemmering vormen voor de passerende stoet praalwagens.

Voor mensen met een handicap en hun begeleider die de stoet bekijken vanuit de voor hun voorziene zone, worden er een aantal tenten geplaatst om schaduwplekken te creëren. Het volledig overkappen van de volledige zone is niet haalbaar.

Denk aan jezelf en ook aan anderen

Wij vragen iedereen om waakzaam en solidair te zijn. Als je iemand ziet slapen in de zon: ga even checken of die persoon ok is, en breng hem eventueel naar een schaduwplek of een hulppost indien nodig. Hulpdiensten zijn indien nodig steeds nabij. Om de hulpdiensten te verwittigen spreek je één van de corsomedewerkers aan. Zij zijn herkenbaar aan hun poloshirt met Bloemencorso Loenhout opdruk. De corsomedewerkers staan in verbinding met het crisis- en commandocentrum en kunnen direct alarmeren en hulp inroepen. Ook het Rode Kruis is aanwezig en houdt rekening met de hitte, in hun werking en bezetting.

Sensibiliseren

De organisatie voert een uitgebreide communicatie over de hitte. Ticketkopers krijgen een elektronische nieuwsbrief met praktische tips in de mailbox. Ook via websites en sociale media kanalen worden de bezoekers gesensibiliseerd. Tijdens de optocht zelf staan er op drie drukke plaatsen LED-schermen waarop herhaaldelijk tips bij warm weer worden getoond om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Tijdens de optocht is er constant overleg tussen organisatie, hulpdiensten en overheden. De situatie wordt op de voet opgevolgd. Ondanks de voorspelde warmte hopen we dat iedereen komt genieten van een prachtige zomerse dag en heten je van harte welkom op zondag 10 september.

De belangrijkste tips bij warm weer:

😉 Extra drinkenbussen met water meenemen naar onze corso is toegestaan. Wil je graag extra water aankopen ter plaatse? Onze drankstanden van onze buurtschappen voorzien extra water aan een democratische prijs.

😉 Insmeren, zonnebescherming zoals hoed/pet en schouders beschermen,… geregeld schaduw opzoeken,…

😉 Voel jij of iemand zich toch niet lekker? Spreek een stoetbegeleider (herken je aan de zwarte polo met wit opdruk van ons corsologo, met of zonder walkietalkie) en/of Rode Kruis aan. We helpen je graag verder! 🙏